Morsø Bank blev grundlagt i 1876 som en lokal bank på ø’en Mors. Banken kom i en tid hvor det gik hurtigt med oprettelsen af banker i Danmark som indtil midten af 1800-tallet. Det var i samme årti at bankerne der senere blev til de to største pengeinstitutter i Danmark, Nordea og Danske Bank, blev grundlagt.

 

Morsø Bank blev dog aldrig en vækstkanon og da banken i 2010 fusionerede Morsø Sparekasse havde den 6 afdelinger der alle lå tæt på Mors og kun en enkelt afstikker med en afdeling i Herning. Kigger man langt tilbage havde banken dog et par andre overtagelser/fusioner på cv’et da de tilbage 1977 gik sammen med Morsland Folkebank og i 2008 med Sparekassen Spar Mors.

Banken var noteret på Københavns Fondsbørs, men levede ellers en tilbagetrukket tilværelse. Op til finanskrisen havde banken lavet to-cifrede millionoverskud hvert år og det var først efter overtagelsen af den krakkede Spar Mors bank i 2008 at resultatet begyndte at vende. Fra et overskud i 2007 på 29,3 millioner til et overskud på 13,7 millioner i 2008 gik det hurtigt ned af bakke med et underskud på tæt på 100 millioner! Underskuddet var forårsaget af dårlige lån til landbruget og omkostningerne i forbindelse med overtagelse af Spar Mors og lige netop en portefølje af risikable landbrugslån og lav egenkapital var det der tilsidst gjorde det nødvendigt at fusionere med en anden bank for at overleve.